Istället för att stå där och organisera hela julfesten och all julmat själv skulle ju ett alternativ kunna vara att ta in catering. Det är inte alls så ovanligt som du tror och vi har till exempel många kunder varje år. Självfallet beställer inte alla hela festen eller all julmat. Det går bra att fokusera på det du inte hinner. Vi hinner istället!

Äter verkligen alla dina gäster kött?

Här kommer också lite andra saker som kan vara bra att ha koll på för att få till ett riktigt bra julbord. Dessutom bjuder vi på ett recept mot slutet av inlägget. Alternativa köttbullar för dem som vill dra ner på allt kött. Det leder oss också in på vårt första tips:

  1. Ta reda på om någon bland de inbjudan är allergisk eller har andra preferenser när det gäller mat. Du kanske inte kan tillgodose alla behov men bara att prata om det och sedan utarbeta en plan betyder mycket.
  2. Att servera mat som är anpassningsbar är alltid bra. För några år sedan startade trenden med dekonstruerad mat. Att man istället för att stå där och konstruera kompletta matverk där alla ska innehålla ett lika stort salladsblad, den och den toppings så serverar man allt var för sig. Så får gästen själv lägga på hur mycket sallad eller topping den nu vill ha. Det går åt lite fler skålar, men alla är nöjda.
  3. Använd alltid färska ingredienser till allt du gör. Det blir så himla mycket godare.
  4. Köp aldrig för lite mat. Det värsta som kan hända är att festmaten tar slut samtidigt som människor är hungriga. Blir det rester kan man alltid göra matlådor av dem, använda saker som pålägg. Det finns dessutom massor med mat som man kan göra om till andra rätter, ifall man nu skulle tröttna på den goda julmaten.

Med det sagt kommer här det utlovade receptet på köttfria köttbullar.

3 dl solroskärnor
3 dl riven ost
3 dl ströbröd
1,5 dl hackad gul lök
6 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
3–4 krm kryddpeppar

2 liter buljong att koka i

Häll solroskärnorna i en blender och mixa dem fint. Häll i resten av ingredienserna och mixa snabbt. Sedan är smeten klar och det är dags att låta det goda rulla.

Koka sedan upp buljongen, lägg i köttbullarna och låt dem koka i cirka 5 minuter. När de flyter upp är de klara. Låt rinna av och stek dem sedan tills de ser riktigt goda ut.

Catering till julfirandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − åtta =