Kan man öka möjligheterna att bli gravid genom att äta specifik mat? Vissa studier tyder på det. I det här inlägget tänkte vi gå igenom några produkter som stimulerar fertiliteten liksom en som inte gör det. Samtidigt ska det sägas att det alltid är bra att rådgöra med en läkare eftersom infertilitet kan beror på helt andra saker än det man stoppar i sig. Här kan du hitta mer information om det.

Men nu blir det mat och vi börjar med det godaste först.

Glass

Studier visar att dagligt intag av mjölk eller mjölkprodukter skyddar mot ovulatorisk infertilitet. Mjölken ska vara av den fetare sorten, precis som den som finns i glass.

Bönor

En studie vid Harvard visade att sannolikheten att bli gravid bland kvinnor som åt mycket animaliskt protein var hela 39 procent högre.  Animaliskt protein finns även i tofu, nötter och linser.

Grönsaker

Några studier visar att B-vitamin ökar fertiliteten bland både kvinnor och män. Vid tester minskade antalet onormala spermier med upp till 20 procent när män som tidigare haft problem med fertiliteten ökade sitt intag av B-vitamin. Det du ska rikta in dig på är de mörkgröna grönsakerna — spenat, broccoli och ruccola.

Det är bättre att äta fullkornsbröd eftersom det stabiliserar insulinnivån.
Det är bättre att äta fullkornsbröd eftersom det stabiliserar insulinnivån.

Fullkornsbröd

Det fullkornsbröd, fullkornspasta och brunt ris bland annat gör är att stabilisera insulinnivån. Det är bra eftersom för höga nivåer kan störa reproduktionshormonerna. En holländsk studie visade att kvinnor med höga insulinnivåer hade mindre chans att bli gravida.

Olivolja

Olivolja hjälper också till med insulinnivåerna. Den motverkar också inflammationer i kroppen som kan påverka befruktningen, embryot och vid ägglossningen. Byt ut smöret mot olivolja eller använd den på grönsakerna vi nämnde ovan.

Undvik transfetter

Transfetter finns i bakverk, stekt mat, pajer, pulversåser och olika bearbetade livsmedel. De bildas när man delvis härdar fetter och oljor och de påverkar insulinnivåerna som kan påverka ägglossningen.

Med det sagt, smaklig spis!

Fertilare genom att äta rätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + åtta =