Fransk mat ses ofta som matvärldens Royce Royce – klassisk och lyxig. Komplicerade tekniker och smakupplevelser utöver det vanliga. Men Frankrike är också ett stort land och när vi pratar om det franska köket kan vi mena allt från grodlår till crêpes. Olika områden har olika specialitéer och dessa tänkte vi gå igenom i det här inlägget.

Paris

En god fransk ost.

Varför inte börja med juvelen i kronan, huvudstaden förmodligen de flestas första mötet med landet Frankrike. Dess huvudstad. Paris är känt för sina kaféer och bagerier. Där provar du med fördel croissanter och dricker cafe au lait. Den klassiska franska omeletten hittar du också i Paris. Det är också hemstaden för haute cuisine som ungefär betyder ”det högre köket” hittas i finrestauranger. Nouvelle cuisine föddes också i Paris och det översätts ungefär ”det nya köket”. Det moderna nya franska köket föddes på sextiotalet och kännetecknas av lätta, mer delikata rätter och förpackade i en snygg presentationen.

Det rustika nordvästra Frankrike

Bretagne och normandie är inte direkt kända som bra jordbruksmark, däremot betar en hel del kor här och det märks även i maten. Här hittar du därför massor med goda crêpes, både som huvudrätt och efterrätt. Goda skaldjursrätter provar du gärna längs kusten och allt sköljs ner med någon av traktens alla äppeldrycker. Äpplen finns det nämligen gott om också.

De centrala delarna

Här ligger staden som Dijonsenapen är döpt efter. Den äts med fördel ihop med kyckling eller nötkött. Bourgogne bjuder också på fina röda viner som både används i och till maten. Det är också i de centrala delarna som sniglar är populära, därför är det också här du bör testa dem.

Alpska ostar

Här vallas det både kossor, får och getter och därför finns det hundratals olika ostsorter gjorda på deras mjölk. Starka, milda eller mjuka, här finns något för alla smaker.

Grisar och gåsar i nordöst

Eftersom det här området genom historien vandrat mellan händerna på Tyskland och Frankrike finns även ett tyskt inflytande på maten. Givetvis hittar du surkål, fläsk och korv. Sylt och sedan serveras gärna gås. Här föddes också Quiche Lorraine (matpajen).

Hungrig än?

Grundläggande kunskap om fransk mat och franska specialitéer
Tagged on:     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − två =