Alla är inte mästerkockar och vissa har faktiskt aldrig fått lära sig att laga mat. Med anledning av det kommer här ett inlägg med tips om lite grundläggande kunskap som man behöver, eller kan behöva i köket.

  1. Så läser du ett recept.

För det första ska man veta att det finns bättre och sämre recept. Ett välskrivet recept är både välskrivet, lätt att följa och inspirerande!

Ett recept består av två saker – en lista över ingredienser, följt av en beskrivning över de saker du sedan ska göra med dem.  Ingredienserna bör och ska alltid listas i den ordning de sedan ska användas.

Ett bra tips är att alltid läsa igenom hela receptet i god tid innan. Fördelar med det är att du inte i sista minuten kommer på att du saknar smör, eller inser att maträtten kommer att ta mycket längre tid än vad du hade tänkt. Nyfiken på att lära dig mer. Läs mer.

  1. Så hackar du lök.

Att hacka lök i synnerhet och andra saker i andrahet är inte helt lätt. Övning ger färdighet. När det gäller lök är hackningen ändå lite extra känsligt eftersom den lätt kan skiva sig och därmed bli betydligt mer komplicerad att hacka. Istället för att förklara hur detta går till hänvisar jag till Gordon Ramsey som visar hur man gör i den här videon.

  1. Trixet för att göra en riktigt bra äggröra.

Äggröra är både det lättaste och det svåraste du kan göra. För många av världens bästa kockar är det en hedersrätt. Att kunna göra En perfekt men samtidigt unik röra. Grundtipset för att lyckas är inte svårare än så här:

Vispa upp äggen ordentligt, så att de verkligen blir skummigt. Tillred den sedan på långsam värme i smält smör. Gå sedan loss och experimentera dig fram när det gäller ingredienserna. Till sist kommer du att komma fram till just din egen, allra bästa äggröra.

  1. Så ugnsteker du grönsaker

Värm ugnen till 200°C. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö sedan ut de grönsaker du vill ha på plåten. Tänk på att de gärna ska ha ungefär samma storlek så att de steks jämnt. Krydda dem med olivolja salt och peppar. Se gärna till att kryddorna fördelar sig jämnt över grönsakerna genom att använda händerna. Tillaga dem sedan i ungen i 15 till 20 minuter.

Sedan tänkte vi sy ihop det här inlägget med lite grundläggande kemikunskaper som du kommer att ha nytta av i köket.

  • Salt löser sig i vatten
  • Salt löser sig däremot inte i olja
  • Olja löser sig inte i vatten

Det här borde kallas för någon sorts paradox.

  • Vatten kokar vid 100°C.
  • Huvudingrediensen i många livsmedel är vatten
  • Vissa proteiner i ägg, kött och fisk koagulerar. Det löser sig sedan när temperaturen blir högre än 55°C.

Vill man sedan lära sig mer och utveckla sin kunskap om mat och i köket så finns det kurser du kan gå. Mer om det kan du till exempel läsa här.

Grundläggande kunskaper matlagning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 5 =