Pizzans historia tog sin fart i Neapel som verkligen började blomma ut på 1700-talet. När en stad är på framväxt lockar det en mängd olika människor och det hände även i Neapel. Det blev en trång stad och mycket av arbetet var fysiskt och skedde utomhus. Människorna som utförde den här typen av arbete var givetvis inte den rika delen av befolkningen så maten skulle gärna vara billig och gå att få i sig snabbt. Pizzan kunde leva upp till allt det och snart poppade olika gatuköksliknande restauranger upp i Neapel. Pizzan var född.

En klassisk del av pizzans historia handlar senare om drottning Margheritas besök i Neapel 1889. Hon fick enligt sägen smaka på olika pizzor och tyckte bäst om den med (mozarella) ost, röda tomater och grön basilika. Att den bara råkade innehålla färgerna i det nybildade Italiens flagga var förmodligen bara en tillfällighet… eller? 🙂 Oavsett vad som är sant så kallas den här klassiska pizzan för Margherita sedan dess.

Sedan Drottningens besök har pizzan varit väldigt populär i hemlandet. Det skulle däremot dröja till 1940-talet innan pizzan började leta sig utanför Italien. Initialt var det italienska immigranter som tog med sig traditionen till sina ny hemländer. Det gäller kanske i synnerhet i USA (40-talet), men även i Sverige. Det visade sig snart att det inte var svårt att få icke-italienare att älska maträtten heller. I Sverige slog pizzan igenom på 70-talet med hjälp av italienska gästarbetare som tog med sig pizzan hit. Traditionellt följer våra svenska pizzor den napoleonska traditionen med den klassiska Margheritan, Capricciosan och Quattro Stagionin. Unikt för svenska pizzor är att vi ofta har svensk ost på dem, istället för mozzarella. Vi använder dessutom torkad oregano istället för färsk basilika. De senaste åren har variationerna på hur en pizza serveras i Sverige börjat variera jämfört med hur det var för 20 år sedan. Pizzasalladen som oftast ingår i priset av en svensk pizza är däremot inte alls italiens. Den uppkom när Sveriges pizzakung i Stockholm valde att börja servera den på sin restaurang. Han kom från norra Italien och lånade salladen från Kroatien där han spenderade mycket tid som barn. I Kroatien var salladen en vanlig förrätt.

Pizzans historia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + sexton =