I vårt förra inlägg pratade vi om det franska köket, i det här tänkte vi byta kontinent och överraska dig med sju saker du inte visste om det japanska köket. Självfallet kan vi fixa god japansk mat till din bjudning

  1. Kulturarv. Endast tre nationella mattraditioner tar sig in på FN:s lista över kulturarv av betydelse. Det Japanska köket är en av dessa. De andra två är det mexikanska och det franska köket.
  2. I Japan varierar maten efter årets säsonger men istället för att dela in årstiderna i de traditionellt fyra så delar kockarna in året i ett dussintal olika säsonger och maten varierar efter dessa.
  3. Umami. Istället för att överösa rätterna med kryddor så är det japanska köket känt för att utesluta den. Här finns ingen chili, vitlök och oljan används väldigt sparsmakat (om rätten är stekt). Istället eftersträvar man Umamismaken som förstärks med miso, soja, svamp, tång, bonitoflingor och bonitobuljong.
  4. Porslinet. I den japanska kulturen använder man hellre porslin med färgglada mönster och färger. På fina restauranger spelar valet av porslin stor roll och varierar också beroende på säsong. Det är heller inte ovanligt att porslinet är jättegammalt. På den här punkten skiljer sig det japanska köket avsevärt från det västerländska. Vi föredrar ju enfärgat och enhetligt porslin.
  5. Michelinrestauranger. Tokyo är den stad med allra flest Michelinrestauranger. Hela 14 stycken av dem är trestjärniga vilket gör att Tokyo överträffar självaste Paris.
  6. Lärlingar. Det är inte ovanligt att en kocklärling går bredvid kocken i över tio år innan hen anses färdig. Till skillnad från oss så innebär det däremot inte att de arbetar för en skitlön. Att ge dem dricks förolämpar dem ibland.
  7. Etikett. SOm i alla kulturer så finns det enhel del etikettsregler kring hur man ska äta maten. Till exempel så får du gärna sörpla när du äter nudelsoppa. Äter du istället soppa med ris så är sörplande ofint. Det är också ofint att låta åtpinnarna sticka upp från maträtten. Pinnarna ska helst vila läggas över skålen. Det är också ofint att lämna en stökig tallrik fyllda med servetter och skräp. Då förolämpar du restaurangen.
Sju saker du inte visste om det japanska köket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 15 =