På svenska skulle vi nog kalla Comfort food för trygghetsmat och även om vi inte använder begreppet, så är det svenska köket fullt av en massa comfort food. Comfort food är mat som har ett nostalgiskt värde för den som äter den. Det rör sig ofta om saker vi åt som barn, som innehåller mycket kolhydrater och är hyffsat enkelt att göra. Sedan varierar själva maten från kultur till kultur. I Kina kan det vara dumplings, i Storbritannien Fish and chips, i USA makaroner med ost och i Indonesien nasi goreng.

För mig är comfort food farmors älggryta som hon brukade göra. Tyvärr tog hon receptet med sig när hon gick bort, istället gör jag gärna mina egna grytor. Ibland gör de vad de ska. Ibland inte.

Annan populär comfort food som vi äter i Sverige är pannkakor, pizza, en god soppa, spagetti och köttfärssås, eller varför inte en gubbröra?

Sedan är ju den amerikanska rätten med makaroner och ost kungen av all Comfort food och därför tänkte vi bjuda på ett bra recept i vintermörkret. Vi hoppas det ska hålla värmen.

Krämig Mac & Cheese

2 msk smör

2,5 dl keso

2 dl mjölk

1 tsk Dijonsenap

½ tsk salt

¼ tsk nymalen svartpeppar

350 g riven cheddarost, riven (du kan även använda andra ostar, välj någon du gillar.)

200 g okokt pasta

Krydda med cayennepeppar och lite färskriven muskot.

 

Tillagning

Värm ugnen till 375 grader.

Smöra en ungsäker form.

Mixa keso, mjölk, senap, cayennepeppar, muskot och salt och peppar tillsammans. Fyll på med en osten men spara en fjärdedel till senare. Häll sedan ner blandningen tillsammans med den okokta pastan i formen. Täck med folie och ställ sedan in den i ugnen. Grädda i 30 minuter. När de har gått rör du försiktigt om i blandningen. Strö sedan över resten av osten och en klicka smör. Grädda utan folie i 30 minuter till. Låt sedan svalna i ungefär 15 minuter innan servering.

Vad är grejen med ”Comfort food”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 12 =